Kaxige Kal

Kaxige Kal
Beskrivning

Kaxige Kal blev i november 2021 belönad med ett guld i World Cheese Awards (ost-vm)!


Kaxige Kal är en av de äldsta medlemmarna i Sommarhagenfamiljen och eftersom gammal är äldst är det också vår mest populära ost.


Kal är en rejäl ost med mycket grönmögelspridning men med syra och sälta som balanserar upp smakbilden. Den ystas av opastöriserad mjölk för att få en bred smakpalett men lagringen är ganska kort och det gör att den inte blir vass.


Vikt: ca 2,5 kg


Ystning/Lagring

Kaxige Kal ystas av opastöriserad komjölk vid en jämn temperatur på ca 33 grader. Grönmöglet tillsätts i flytande form vid ystningen. Efter en vecka pickas ostarna, dvs vi gör ett 20-tal hål genom varje ost för att syre ska kunna komma in och sätta fart på grönmöglet. Därefter krävs hög luftfuktighet och ca 8 grader för att vi ska få en fin tillväxt av grönmöglet. En lagringstid på totalt 8-12 veckor brukar vara optimalt. Hur snabbt osten mognar och hur krämig den blir beror till viss del på fetthalten i mjölken som varierar utifrån årstid och utfodring.


Serveringsförslag

Kaxige Kal äts med fördel tillsammans med lite marmelad för att få lite sötma till syrligheten och styrkan i osten. Vi väljer ofta rabarber/vanilj men fikon är också en favorit. För all del kan man också välja att äta den till ett sött dessertvin eller portvin.


Kal, dvs Karl men på göteborgsk dialekt, är döpt efter huvudpersonen i Göteborgshumorns berättelser (läs torra ordvitsar) som t.ex. den här:

Kal:
- Vet du att här i Göteborg så välsignar prästerna alla kor.
Kurt:
- Varför det?
Kal:
- För att det ska bli pastöriserad mjölk, förstår du väl!


Vi har naturligtvis också en ost uppkallad efter Kals fru Ada men den är gjord på getmjölk och eftersom vi inte har någon getmjölk att ysta på för tillfället så finns ingen Ärtiga Ada i sortimentet.


Ingredienser: opastöriserad komjölk, salt, syrakultur, löpe, penicillium roqueforti
Tillbaka till sortimentlistan>>

RECEPTLÄNKAR

Kaxige Kal är en lite starkare och syrligare grönmögelost än Behagliga Beda. Den är perfekt att använda i matlagning även om den är riktigt god precis som den är med lite sötma till, tex päronmarmelad.Päron med nöthack och grönmögelost


Grönmögelost med torkade fikon och valnötter