En lagrad hårdost ystad av opastöriserad komjölk. Tvättad i Ahle Ale från Ahlafors bryggerier.
Vikt: ca 2 kg
Efter att mjölksyrabakterier och löpe tillsatts värms mjölken upp till drygt 50 grader för att erhålla en låg vattenhalt, dvs en hård ost. Efter formningen pressas osten i några timmar för att texturen skall bli tätare.
Osten mognadslagras i ca 13-15 grader och hög luftfuktighet. Den tvättas/borstas med ett helmaltsöl från ett lokalt bryggeri. Olika mögel växer till på ytan, dessa hjälper till att bryta ner fettsyror och proteiner vilket gör att mognaden går snabbare och smaken utvecklas bättre.
Osten säljs tidigast vid fem månaders ålder.
- Skär i stavar och doppa i honung
- I matlagning, den smälter fint och smakar ljuvt
- Se receptförslag till höger
Mannerströms löksoppa med gruyère
info@sommarhagensost.se - 0762-313072 - Sommarhagens Gårdsmejeri - Damma 420 - 449 90 Nol