Ärtiga_Ada

Ärtiga Ada



Beskrivning

Ärtiga Ada är en hårdost ystad på pastöriserad getmjölk. Genom att tvätta den med Ahle Ale, ett helmaltsöl från Ahlafors Bryggerier några kilometer härifrån, får den en alldeles speciell karaktär. Den har en rund men distinkt smak. 


Vikt: ca 2 kg


Ystning/Lagring

Mjölken pastöriseras först innan den kyls till ca 32 grader då mjölksyra och löpe tillsätts. För att erhålla en fast konsistens värms osten, efter brytning, upp till 39 grader.


Osten mognadslagras i ca 14 grader och hög luftfuktighet. Den tvättas med Ahle Ale som blandas med salt samt bakteriekulturen Brevibacterium Linens, den så kallade kittbakterien. I början tvättas osten dagligen sedan varannan till var tredje dag i tre veckor. Ytan förvandlas då från nästan vit till orange och utvecklar en karaktäristisk doft och smak. Ostar som behandlas på detta sätt kallas för kittostar eller tvättade ostar.


När ostarna fått en härligt orange yta plastas de in och förvaras i ca 8 grader tills de är dags att avnjutas efter ytterligare ca 2 månader.


Serveringsförslag

- Skär i stavar och doppa i honung

- På ett gott surdegsbröd

- Tärna i en god sallad



Tillbaka till sortimentlistan>>