En halvhård ost med blommande yta, ystad av pastöriserad getmjölk. Gräddig smak med aningens beska.
Vikt: ca 1,7 kg
För att erhålla en fastare konsistens värms denna ost vid ystningen från 32 till 39 grader. Det blir ingen hårdost men den blir fastare i konsistens än till exempel en camembert. Vid ystningen tillsätts vimögel, Penicillium Candidum.
Osten mognadslagras i ca 12 grader och hög luftfuktighet de första två veckorna då vitmöglet växer ut som fluffigt dun på ytan. Det brukar också växa till lite andra mögel på den här osten, osten får en så kallad blommig yta. Det ser inte alltid så vackert ut men de olika möglen hjälper till att bryta ner fettsyror och proteiner vilket gör att mognaden går snabbare och smaken utvecklas bättre. Du vet väl att mögel på ost inte är farligt? Läs om det här>>
- På ostbricka med hallonmarmelad
- På toast eller i gratänger
- Se receptförslag till höger
info@sommarhagensost.se - 0762-313072 - Sommarhagens Gårdsmejeri - Damma 420 - 449 90 Nol