Laila är en fyllig dessertost av brietyp, krämig och rund i smaken. Ystad på pastöriserad komjölk.
Vikt: ca 1 ,2 kg
För att nå en något mildare smak pastöriseras komjölken innan ystningen. Den ystas sedan vid en jämn temperatur på ca 33 grader. Vid ystningen tillsätts vitmögel, Penicillium Candidum.
Osten mognadslagras i ca 14 grader och hög luftfuktighet de första två veckorna då vitmöglet växer ut som fluffigt dun på ytan.
När ostarna är fint täckta av vitmögel (förhoppningsvis utan att ha fått fläckar av grönmögel som gärna sprider sig i lokalen) plastas de in och lagras vidare i ca 2 månader i ca 6 grader.
- På ostbricka med fikonmarmelad
- Se receptförslag till höger
Den ursprungliga camemberten hade ingen vit yta, utan det var de mögel som fanns i lagren som utvecklade sig på ytan. Den kunde ha alla slags färger. Att en camembert ska vara vit, så som vi uppfattar det idag, beror mycket på den industriella tillverkningen.
Kontenta: om osten har lite icke-vita fläckar, ät, njut och känn dig som en traditionell fransos.
info@sommarhagensost.se - 0762-313072 - Sommarhagens Gårdsmejeri - Damma 420 - 449 90 Nol