Kaxige Kal

                      info@sommarhagensost.se    -       0762-313072    -    Sommarhagens Gårdsmejeri    -    Dammarna 420    -    449 90 Nol                   

Kaxige Kal


Beskrivning

En smakrik grönmögelost ystad av opastöriserad komjölk. Ganska kraftig ost men med syra och sälta som balanserar upp smakbilden. Kaxige Kal blev i november 2018 belönad med ett silver i World Cheese Award (ost-vm)!


Vikt: ca 2,5 kg


Ystning/Lagring

Kaxige Kal ystas av opastöriserad komjölk vid en jämn temperatur på ca 33 grader.


För att nå rätt smakutveckling och rätt textur, som är viktigt för utvecklingen av grönmögel, tillsätts en noggrant utvald blandning av mjölksyrabakterier.

Löpe och grönmögel, Penicillium Roqueforti, tillsätts också i ystningsgrytan.

 

Osten mognadslagras i ca 8 grader och hög luftfuktighet. Efter en dryg vecka pickas osten. Det innebär att man gör flera hål rakt genom osten för att släppa in syre. Syret krävs för att möglet ska utvecklas inne i osten.

 

Efter tre till fyra veckor är ostarna grönmelerade både invändigt och utvändigt, de plastas då in och lagras vidare i 2-3 månader i 6 grader.


Serveringsförslag

-På ostbricka med honungsglaserade nötter

-På ett gott surdegsbröd med lite god marmelad, te.x. fikon.

-I en fantastisk ädelostsås


- Se receptförslag till höger



Tillbaka till sortimentlistan>>

RECEPTLÄNKAR