Kaxige Kal

info@sommarhagensost.se - 0762-313072 - Sommarhagens Gårdsmejeri - Dammarna 420 - 449 90 Nol

Kaxige Kal

 

Beskrivning

En lagrad grönmögelost ystad av opastöriserad komjölk. En ganska kraftig mögelost men med syra och sälta som balanserar upp smakbilden.

 

Vikt: ca 2,5 kg

 

Ystning/Lagring

Kaxige Kal ystas av opastöriserad komjölk vid en jämn temperatur på ca 33 grader.

 

För att nå rätt smakutveckling och rätt textur, som är viktigt för utvecklingen av grönmögel, tillsätts en noggrant utvald blandning av mjölksyrabakterier.

Löpe och grönmögel, Penicillium Roqueforti, tillsätts också i ystningsgrytan.

Osten mognadslagras i ca 8 grader och hög luftfuktighet. Efter en dryg vecka pickas osten. Det innebär att man gör flera hål rakt genom osten för att släppa in syre. Syret krävs för att möglet ska utvecklas inne i osten.

Efter tre till fyra veckor är ostarna grönmelerade både invändigt och utvändigt, de plastas då in och lagras vidare i 2-3 månader i 6 grader.

 

Serveringsförslag

-På ostbricka med honungsglaserade nötter

-På ett gott surdegsbröd med lite god marmelad, te.x.

-I en fantastisk ädelostsås

 

- Se receptförslag till höger

 

 

Tillbaka till sortimentlistan>>

RECEPTLÄNKAR

Kaxige Kal är en lite starkare och syrligare grönmögelost än Behagliga Beda. Den är perfekt att använda i matlagning även om den är riktigt god precis som den är med lite sötma till, tex päronmarmelad.