Julius

Ljuvlige Julius



Beskrivning

Ljuvlige Julius är ystad efter ett recept på gammaldags julost. Mycket smak och lite syrlig och med god sälta och rik på umami.


Ostvikt: 350g resp 800g.


Ystning/Lagring

För att nå en fast konsistens med väldigt låg vattenhalt, dvs utan krämighet, värms ostmassan till 39 grader under ystningen.

Inget mögel tillsätts men ostarna står "nakna" i ostlagret i ca 10 dagar efter ystningen och angrips då av olika mögel. Det är också avsikten eftersom möglet hjälper till med mognadsutvecklingen av osten och vi får en mer utvecklad smak efter lagringsfasen. Ibland kan det finns lite prickar kvar av möglet när den konsumeras men det ger ingen smak.  Läs mer om mögel>>


Till Jul får Julius julskrud och vaxas i rött.


Serveringsförslag

- På julbordet!

- Som smörgåspålägg

- Som drinktilltugg

- Byt ut Parmesan eller Västerbottenost mot en lokalproducerad variant



Tillbaka till sortimentlistan>>


RECEPTLÄNKAR

Byt ut Västerbottenost eller Parmesan mot Julius för goda, ekologiska smaker.


Västerbottenpaj


Kavringsnittar med ostcréme






Har du recepttips? Mejla oss på info@sommarhagensost.se