Ostarna

info@sommarhagensost.se - 0762-313072 - Sommarhagens Gårdsmejeri - Dammarna 420 - 449 90 Nol

Vårt sortiment

 

Vi tillverkar ostar på både ko- och getmjölk. Vi gör färskostar, krämiga dessertostar och hårdostar.

Klicka på namnet för att läsa mer om varje ost.

Färskostar

Mulliga Maj - lagrad färskost med aska och vitmögel alt. lakrits och rökt salt

Chevre Naturell

Chevre Fräscha Örter

Chevre Kryddig Tomat

 

Dessertostar

Glada Gudrun - getcamembert

Lyckliga Laila - dessertost av brietyp av opastöriserad komjölk

Soliga Sonya - krämig kittost

Behagliga Beda - behaglig grönmögel

 

Lagrade ostar

Kaxige Kal - lagrad grönmögel

Rultiga Rut - lagrad halvhård ost på getmjölk

Ljuvlige Julius - lagrad hårdost på opastöriserad komjölk

Ärtiga Ada - lagrad getost tvättad i Ahle Ale

Mallige Malte - lagrad hårdost tvättad i Ahle Ale, av opastöriserad komjölk

Övriga ostar

Stekheta Stina - Halloumi

 

SAKNAR DU NÅGON OST?

Saknar du någon ost i sortimentet eller har du någon ostfråga?

Mejla oss: info@sommarhagensost.se

 

YSTNINGSPROCESSEN I KORTHET

  1. Ev. pastörisering
  2. Tillsats av syrakultur/er och mognad av densamma i från 10 min och upp till ett par timmar.
  3. Tillsats av ev. mögel
  4. Tillsats av löpe följt av löpläggning då mjölken koagulerar, ofta 30 min - 1 h.
  5. Brytning, koaglet bryts i kuber mha en sk. harpa
  6. Ostmassan röres, ibland värms den.
  7. Formning, ostmassan öses upp i formar.
  8. Ostarna vänds regelbundet de första timmarna.
  9. Ostarna dräneras i rumstemperatur i 24 h
  10. Nu följer lagringen och ev. behandling. Lagringstiden varierar från 4 veckor till ett år beroende på ostsort.