Mallige Malte

Mallige Malte



Beskrivning

En lagrad hårdost ystad av opastöriserad komjölk. Tvättad i Ahle Ale från Ahlafors bryggerier.


Vikt: ca 2 kg


Ystning/Lagring

Efter att mjölksyrabakterier och löpe tillsatts värms mjölken upp till drygt 50 grader för att erhålla en låg vattenhalt, dvs en hård ost. Efter formningen pressas osten i några timmar för att texturen skall bli tätare.


Osten mognadslagras i ca 13-15 grader och hög luftfuktighet. Den tvättas/borstas med ett helmaltsöl från ett lokalt bryggeri. Olika mögel växer till på ytan, dessa hjälper till att bryta ner fettsyror och proteiner vilket gör att mognaden går snabbare och smaken utvecklas bättre.


Osten säljs tidigast vid fem månaders ålder.


Serveringsförslag

- Skär i stavar och doppa i honung

- I matlagning, den smälter fint och smakar ljuvt

- Se receptförslag till höger



Tillbaka till sortimentlistan>>

RECEPTLÄNKAR


    M
alte används ungefär som en Gruyère. Den smälter fint och ger rätten en extra nivå och används därför gärna på rätter som gratineras.



Mannerströms löksoppa med gruyère


Krämig potatisgratäng